Bekkentherapie tijdens en na de zwangerschap

In de cursus Bekkentraining wordt de mogelijkheid geboden om in groepsverband je lichaam fit en sterk door je zwangerschap te loodsen, waardoor bekkenklachten verminderen, maar ook voorkomen worden. De bijeenkomsten worden begeleid door Juliette Ubaghs, die zich verdiept heeft in de behandeling van bekkenklachten. De methodes die worden gebruikt zijn gebaseerd op de behandelwijze volgens de bewegingsleer van Marie Cesar, de behandelmethode van Cecile Röst, driedimensionale bewegingspatronen van het bekken en de wervelkolom, balanstraining en allerlei adviezen over dagelijkse handelingen en bewegingen.

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken, in de lage rug en benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven ze langer bestaan. Bekkenpijnklachten zijn meestal niet continu aanwezig maar treden op na het (te) lang aanhouden van dezelfde houding of beweging zoals staan, lopen en zitten. Andere kenmerken van bekkenpijn zijn startpijn en napijn. Dit kan flinke beperkingen geven in het dagelijkse leven.

Daarom is het zo belangrijk dat belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn. Een verstoring van de balans, kan bestaan uit een te zware belasting of een verminderde belastbaarheid. Door zwakke spieren, maar ook door de zwangerschap op zich, kan bijvoorbeeld een verminderde belastbaarheid ontstaan.

Er zal in de behandeling dan ook aan beide aspecten worden gewerkt. Belasting verminderen: wissel belasten en rust af, neem regelmatig een rustpauze (liggen), maak de werkdagen korter, beperk zware belasting. Belastbaarheid vergroten: blijf bewegen binnen je mogelijkheden.

Verder kunnen er tijdens of na de zwangerschap incontinentie- en verzakkingsproblemen ontstaan. Weinig vrouwen durven over deze klachten, meestal uit schaamtegevoelens, met hun huisarts, verloskundige of gynaecoloog te praten. In veel gevallen zijn deze klachten terug te voeren naar het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren en door middel van gerichte oefeningen is daar zeker iets aan te doen! Wacht daarom niet, maar ga op tijd naar een gespecialiseerde therapeut.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1 uur. In de cursus wordt een uitgebreid programma aangeboden bestaande uit:
1. oefeningen om de spierbalans rondom het bekken te herstellen
2. het leren stabiliseren van het bekken door buikspieren en bekkenbodemspieren te versterken
3. optimaliseren van houdingen uit het dagelijks leven
4. tips en adviezen gericht op je werkzaamheden en activiteiten
5. informatie over hulpmiddelen
6. leren omgaan met belasting en belastbaarheid

Duur:
5 lessen van 1 uur

Kosten:
€ 90,-

Locatie:
Wielkamp 10 te Zaltbommel

Informatie:
Juliette Ubaghs, 0418-516086

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Klik dan op onderstaande button.

Afspraak maken?